religionernas grundtankar

HINDUISMENS GRUNDTANKAR


Hinduismen har ett kastsystem, det är en rangordning över hur högt uppsatt man är i sammhället. Det beror både på släkten och vad man jobbar med. Beroende på vilket kast man tillhörde fick man följa olika regler, olika "fina" jobb och kvinnorna förbjöds att gifta sig med män från lägre kaster men män fick göra det.

De tror på Karma vilket innebär att man får tillbaks, om man varit snäll lönar det ig och tvärtom. De tror även på återfödelse och det kallas samsara. Man ber till en gudinna som är gift med en manlig gud. Man gör yoga för att få kunskap och lära känna gud bättre. De har en "festkalender" där kalendern delas in på månåret. Till exempel har det en fest på våren som heter "Holi". Holi är glädjensfest, de har brasa och festivaler, de symboliserar kraftensåterkomst (alltså våren). Under festerna upphävs samhällets regler och män och kvinnor, rika och fattiga kan umgås över gränserna.


 

KRISTENDOMENS GRUNDTANKAR


Enligt bibeln finns det bara en gud och han har skapat hela universum. Människan orkar inte ta sig till gud även om hon har budorden och profeternas utsagor till hjälp. Så eftersom gud är så kärleksfull tar han sig till människan genom att han kommer i form av sin ende son Jesus. Gud tar på sig människornas skuld i Jesus namn och gör så att människan kan komma till gud. Jesus budskap var att visa kärlek till medmänniskan. I 3 Mosebok står det "Du ska älska din nästa som dig själv". Jesus ersätter alltså en regeletik mot en sinnelagsetik, avsikten blir viktigare än handlingen. Många profeter hade även samma tanke.


ISLAMS GRUNDTANKAR


Precis som i kristendomen och judendomen är Abraham stamfadern och Adam den ursprungliga människan. Salam betyder fred och frid och därifrån kommer ordet Islam. Islam kan även översättas med underkastelse som innebär att man följer guds vilja och regler men även ordet betyder även hängivenhet. Enligt Islam har gud skapat allt och människans liv ligger i guds hand och det är gemensamt för alla. Men Islam har även väldigt många riktningar och tolkningar.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback