religionernas syn på gud och människan

Kristendomen


Gud har blivit en människa genom sin son Jesus Kristus, Jesus blev korsfäst och återuppstod. Detta betyder att synden och döden besegrades föralltid. Om människan syndar kan hon få förlåtelse och ett evigt liv, bli frälst. Frälsningen har att göra med guds nåd vilket innebär guds villkorslösa kärlek genom förståelse och förlåtelse. Människan är skapad som en avbild av gud, alla människor är lika mycket värda och varje människa är unik. Människan har sin fria vilja och då också möjlighet att synda. Förr ansågs himmel och helvete vara en plats där de som varit snälla hamna och de som varit elaka bestraffades men idag anses det vara ett liv med eller utan gud. 

Gud är treenig, han är en men har tre olika sätt att uppenbara sig på och vara verksam. De är fadern, sonen och den heliga anden. Fadern är skaparen och han bygger upp och upprätthåller världen. Sonen står för gud som människa, alltså Jesus. Om hur han korsfästes i människornas ställe för att benåda dem. Den heliga anden står för att gud fortfarande är med människan även om han inte är kvar som Jesus. Alltså som en ande, den heliga anden ger gudomlig energi till ett andligt liv. 

 

Hinduismen

Hinduismen uppfattar människan som en biologisk varelse som har kapacitet att tänka. Det hinduiska livet har sociala grupper som kasttillhörighet, levnadsålder, kön, släkt och familj och de traditionerna styr livet. Dessa system gör att man inte har så stor fri vilja och måste anpassa sig efter sin sociala grupp. Människan är även en social person och varje individ måste ingå i ett sammanhang. Något viktigt inom hinduismen är att alla människor har olika läggning och detta visar att man är fri att välja formen för sin tro. Enligt hinduismen kan människan återfödas som ett djur. Det skiljer inte så mycket mellan människan och djuret och därför har hinduerna stor respekt mot djuren och många är även vegetarianer. 


En grundtanke inom hinduismen är uppfattningen om en gudomlig princip som kallas världssjälen, Brahman. Vissa uppfattar Brahman som en opersonlig gudomlig kraft som påverkar allt i sin omgivning. Man tror även att Brahman kan framträda som en personlig gud som agerar i människornas liv som man även kan be till och vända sig till vid gudstjänster. Hinduismen har många gudsuppfattningar men det är inte långt ifrån olika, det finns monoteism, polyteism och panteism. Om man tillber många gudar kan man även tro att det är samma gud men som visar sig i olika skepnader. Det finns obeskrivligt många gudar och varje by kan ha sin lokala gud. Som sagt kan de vända sig till flera men vänder sig oftast till den guden de anser stå närmst. 

 

 

Islam:

Islam liknar Judendomen och Kristendomen eftersom de alla är en monoteistisk religion. Det betyder att de avgudar enbart en gud och förnekar andra gudars tillvaro. Gud är den som skapat hela världen. På arabiska heter gud Allah. Gud är rättvis och förlåtande, han har även visat människorna vad han vill. Om man ska få ett gott liv är det ett måste att människan har kärlek till gud och kärlek mellan sin medmänniska. Ingen människa är gudomlig då ingen kan ställas vid guds sida. Ingen ond makt kan heller övervinna eller vara jämnlik med guds makt. En berättelse ur koranen kan tolkas att all ondska uppkommer ur övermod ovh om man inte är ödmjuk. I slutet ska gud även döma alla människor, men de som bett om förlåtelse för sina synder och strävat efter det goda förenas med gud.

 

Inom Islams religion är alla människor lika mycket värda. Människans uppgift i välden är att ta hand om den och göra så att alla medmänniskor mår bra. Alla människor ses som sagt likvärdiga men det ända som skiljer dem åt är hur troende de är. I deras bibel Koranen beskrivs ett paradis för de som varit rätttrogna. Paradiset menas med en fullkomlig närvaro med gud i framtiden.Gud är barmhärtig så människor som gjort fel men ångrat sig blir förlåtna. Alla människor är ansvariga för deras handlingar då de har fri vilja och ett förnuft. Enligt koranen kom synden till världen då mannen och kvinnan gjort något fel men sedan ångrat sig, alltså är det både kvinnans och mannens skyldighet.

 

Kristendomen idag runt om i världen

I sverige är det väldigt blandat, ungdomar är ofta väldigt dömande och säger att det inte tror på gud för de tycker det är töntigt. Men när ungdomar idag är 15 har de chans att konfirmera sig, de får då åka på läger och lära sig mer om gud, bibeln och vår kristna tro. Jag själv konfirmera mig och tycker att det gav väldigt mycket för man fick se allt på ett annat sätt och de undervisade så att det blev roligt. Det finns äldre människor som fortfarande går på gudstjänster på helger men även yngre personer går dit. Vi firar även julen och påsken som är de största kristna högtiderna men det är inte många som är medvetna om och tänker på varför de firar dessa tillfällen. En hel del människor tar även nattvarden som ett sätt att praktisera kristendomen.

 

Kristendomen uttrycks på olika sätt runt om i världen. Gemensamt för alla är att man praktiserar tron genom att gå på mässor och gudstjänster. Det är den mest utspridda religionen i världen idag med många olika inriktningar. Katolicism är en term som avser den form av kristendom som representeras av den katolska kyrkan. År 2001 fick katolska kyrkan i Sverige ett nytt registersystem, under 1900-talet hade de cirka 160 000 katoliker registrerade i Sverige men när det nya systemet kom rensades det och folk som var registrerade två gånger togs bort osv. Så då sjönk antalet, men det har ändå ökat. Varje år ökar det med cirka tusen personer. Iallafall det jag vill få sagt är att det idag inte finns så många katoliker i Sverige medans det är väldigt många som är det i andra länder. Till exempel i Portugal. Här är en karta som visar katolicismens utbredning runt om i världen.

 


Hinduismen

Hinduismen har ett kastsystem, det är en rangordning över hur högt uppsatt man är i sammhället. Det beror både på släkten och vad man jobbar med. Beroende på vilket kast man tillhörde fick man följa olika regler, olika "fina" jobb och kvinnorna förbjöds att gifta sig med män från lägre kaster men män fick göra det.
De tror på Karma vilket innebär att man får tillbaks, om man varit snäll lönar det ig och tvärtom. De tror även på återfödelse och det kallas samsara. Man ber till en gudinna som är gift med en manlig gud. Man gör yoga för att få kunskap och lära känna gud bättre. De har en "festkalender" där kalendern delas in på månåret. Till exempel har det en fest på våren som heter "Holi". Holi är glädjensfest, de har brasa och festivaler, de symboliserar kraftensåterkomst (alltså våren). Under festerna upphävs samhällets regler och män och kvinnor, rika och fattiga kan umgås över gränserna.